Sánta Kutya

1998. március 13.

A Magyar Cenzúra Napjának V. Ünnepélyét Szervező Bizottság pályázatot írt ki az elmúlt 14 hónap - 1997 január 1. és 1998 március 1. közti időszak - legnagyobb közéleti hazugságának megörökítésére. Azon meggondolásból, hogy a hazugság az igazság cenzúrázását jelenti.
Az Igen, a Magyar Napló és a Napi Magyarország szerkesztőségébe 12 javaslat érkezett. Ezek közül négy tárgya és a benne megjelölt időpontok, ill. azok pontatlansága miatt nem volt figyelembe vehető.
A további nyolc közül egy Kuncze Gábor belügyminisztert a Metész tüntetéssel kapcsolatos parlamenti dezinformációival; egy Horn Gyula miniszterelnököt és a Magyar Szocialista Pártot a 94-es választási programjával; egy Nemcsók János  államtitkár-kormánybiztost, a vízlépcső-keret-megállapodással kapcsolatos nyilatkozataival; egy dr. Demszky Gábor budapesti főpolgármestert választási programjával; egy a Magyar Rádió Déli Krónika 1998 február 28-i adását a Duna tüntetést érintő félretájékoztatásával; egy Kovács László külügyminisztert az Alba Kör megrágalmazása miatt, Duna tv. 1997 november 13: Nato-Mozaik 6. rész; egy Földi Ottó rádiós szerkesztőt a Petőfi rádió 1998 január 21.-én 16 óra 45 perckor sugárzott műsoráért; valamint a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos 1989 február 11. és február 16 közötti rendőrségi nyilatkozatok ellentmondásait.

A Magyar Cenzúra Napjának V. Ünnepélyét Szervező Bizottság hosszas és megfontolt tanácskozás után Emma asszony Török utcai Pincecsárdájában arra a meggondolásra jutott, hogy a korábban elkövetett, de a pályázatban írt időpontban beigazolódott, ún folytatólagosan elkövetett hazugságokkal kapcsolatos pályázatokat is érvényesnek tekinti, így elfogadta a dr. Demszky Gábort és programját, valamint a Horn Gyulát és a Magyar Szocialista Párt programját beterjesztő javaslatokat.

Döntése a következő:

Sánta Kutya-díjban részesíti:


dr. Demszky Gábort,


Budapest főpolgármesterét választási programjáért és telejsítményéért

 

Budapest, 1998 március 13, péntek, A Magyar Cenzúra Napjának V. Ünnepélye.

1998-03-13

© Gelidan